AKILLI ŞEHİRLER BİLİM KURULU

Bilim Meclisi Akıllı Şehirler Çalışma Gurubunun amacı Akıllı Şehir Kapasite geliştirme ve yaygınlaştırma, Akıllı şehir sisteminde istihdamı arttıracak politikalar geliştirmek, Akıllı Sistem yazılım firmalarında çalışmak isteyenlere yazılım eğitimleri vermek, konferans, çalıştay, kongre, sempozyum ve toplantılar düzenlemektir.

AKILLI ŞEHİRLER BİLİM KURULU

Akıllı Şehirler ve Akıllı Belediyecilik birbirinden ayrı düşünülemez. Sayısı ve niteliği sürekli artan teknolojik gelişmeler ve yenilikçi yaklaşımlar şehir yaşamı üzerinde güçlü bir dönüştürücü etkiye sahiptir. Akıllı Şehir olarak ifade edilen bu dönüşüm tüm ekosistem paydaşlarının işbirliğinde şehirde yer alan varlıklar arasında güçlü ağlar kurarak ve birlikte çalışabilirliğini sağlayarak; insan müdahalesine gerek duyulmadan şehrin veri ve uzmanlığa dayalı olarak gelecek öngörüleriyle kendi kendini yönetebilmesini amaçlamaktadır. Akıllı Şehir, sunduğu bilgiyi ekonomik, sosyal ve çevresel faydaya dönüştürebilme kabiliyeti ile sürdürülebilir kalkınma, rekabet gücü ve çevresel sürdürülebilirlik alanlarında kazanımlar oluşturmaktadır. Bu nedenle, Akıllı Şehir ülkelerin ilgisini çekmekte, ülkeler Akıllı Şehir kavramını anlama, değişen koşullara hazırlıklı olma, bu dinamik sürece uyum sağlama ve yön verebilmeye yönelik özel çaba ortaya koymaktadır. Ülkemizde de benzer bir motivasyonla, Akıllı Şehir politikalarına ulusal katmanda bütüncül bir bakış açısı getirilerek birlikte çalışabilme yetisi kazanmak ve belirlenen politikalarla uyumlu yatırımlar önceliklendirilerek yetkin ve üreten Akıllı Şehir Ekosistemi tarafından yatırımların doğru proje ve faaliyetlerle uygulandığını güvence altına almak amacıyla 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Strateji ve Eylem Planı hazırlanmıştır. Paydaş ihtiyaçlarına cevap veren, geçmiş dönem tecrübelerini önemseyerek mevcut durumu dikkate alan, uluslararası uygulamaları değerlendiren bütüncül bir strateji ile;

  •  Ortak bir vizyon ve yol haritası hazırlamak,
  •  Sistematik ve açık yönetişim ile izlemek ve değerlendirmek,
  •  Değişen koşullara uyumu sağlamak ve
  •  Şehirlerde ortak bir anlayış ile Akıllı Şehir olgunluğunu geliştirmek hedeflenmiştir.


2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı; merkezi yönetim kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin dâhil olduğu ortak akıl ve bilimsel bakış açısı ile şekillenen, ulusal katmanda hazırlanan Türkiye’nin ilk, dünyanın dördüncü Akıllı Şehir stratejisi ve eylem planıdır. 10 ay süren çalışmalar kapsamında; üst politika belgeleri ve ilgili mevzuat incelenmiş, çalıştaylar ve odak grup toplantıları düzenlenmiş, yerel yönetimler ile geniş katılımlı anketler uygulanarak analiz edilmiştir. Ulusal Akıllı Şehir Stratejisi belirlenirken Türkiye’nin kendine özgü imkânları, koşulları, ihtiyaçları ve öncelikleri doğrultusunda; Akıllı Şehir
olgunluk modellerinde ele alınan gereksinimler ve en iyi uygulamalar ile diğer ülke uygulamaları, uluslararası gelişmeler, teknolojik yenilikler ve eğilimler dikkate alınmıştır. 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı, Türkiye’nin Akıllı Şehir dönüşümüne yön vererek sosyal, ekonomik ve çevresel gelişimine ivme kazandıracaktır. Odağında “Etkin ve Sürdürülebilir Akıllı Şehir Yönetişimi” ve “Yetkin ve Üreten Akıllı Şehir Ekosistemi” olan strateji ile “Hayata Değer Katan Yaşanabilir ve Sürdürülebilir Şehirler” vizyon olarak belirlenmiştir. Bu vizyon doğrultusunda 4 stratejik amaç, 9 hedef ve 40 eylem belirlenmiştir. 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı’nın başarı ile hayata geçirilmesi tüm ekosistem paydaşlarının aktif katılımı ve desteğiyle mümkün olacaktır. 

Bilim Meclisi Akıllı Şehirler Çalışma Gurubunun amacı Akıllı Şehir Kapasite geliştirme ve yaygınlaştırma, Akıllı şehir sisteminde istihdamı arttıracak politikalar geliştirmek, Akıllı Sistem yazılım firmalarında çalışmak isteyenlere yazılım eğitimleri vermek, konferans, çalıştay, kongre, sempozyum ve toplantılar düzenlemektir.