Bilim Meclisi Üyesi:
Tüzükte öngörülen asli ve şekli koşulları yerine getirmek suretiyle “Bilim Meclisi Üyesi” sıfatını kazanmış olan gerçek kişidir. Bilim Meclisinin Asli ve Onursal olmak üzere, iki tür üyesi vardır.
Bilim Meclisi Üyelik Önkoşulu
Bilim Meclisine üye olabilmek için, Yönetim Kurulu tarafından üyeliğe yazılı olarak davet edilmiş olmak gerekir. Bu daveti alanlar kabul ettikleri takdirde, Bilim Meclisinin Akademik
Liyakat, Özgürlük ve Dürüstlük Bildirgesini imzalayarak, Yönetim Kuruluna yazılı olarak başvururlar. Yönetim Kurulu 15 (Onbeş) gün içerisinde üyeliği karara bağlar ve bir üyelik beratı ile yazılı olarak yeni üyeye bildirir.
Bilim Meclisi Asli Üyeler
(a) Asli üye, Bilim Meclisinin akademik mükemmeliyet kriterlerine uyduğu belirlenerek üyeliğe davet edilen, Bilim Meclisinin amaçlarını benimseyen gerçek kişidir. Asli üye olabilmek için, bir asli üye tarafından yazılı olarak önerilmek, diğer iki asli üye tarafından da yazılı olarak desteklenmek ve Genel Kurulun uygun görüşüyle, Yönetim Kurulu tarafından üyeliğe kabul edilmek gerekir. Yönetim Kurulu, yeni üyelik için asli üyeler tarafından yapılan önerileri en çok iki yıl içinde üyeliğe davet veya isteğin reddi şeklinde sonuçlandırıp, öneren asli üyelere sonucu yazı ile bildirmek zorundadır.
(b) Bilim Meclisi Asli üyeleri bilime özgün ve seçkin katkılar yapmış bilim insanları arasından seçilir.
(c) T.C. vatandaşı olmayanların Derneğin Asli üyesi olabilmesi için, T.C. vatandaşlarında aranan şartlardan başka, Türkiye’de yerleşme hakkına da sahip olmaları gerekir.
Bilim Meclisi Onursal Üyeler
Onursal üyeler, Bilim Meclisine maddî-manevî yardımda bulunan ve Bilim Meclisi amaçları doğrultusunda üstün çaba gösterenler arasından, üç asli üyenin ortak yazılı teklifi,
Genel Kurulun uygun görüşü ve Yönetim Kurulunun kabulü ile seçilip üyeliğe davet edilen, yasa ve Tüzük hükümlerine uymak kaydıyla Bilim Meclisine alınan üyelerdir. Oy kullanma hakları yoktur ve aidat ödemezler. Onursal üyeler arasında Tüzel Kişiler ve T.C. vatandaşı olmayanlar da yer alabilir. Tüzel Kişiler Bilim Meclisi ile ilişkilerinde kendi Yönetim Kurullarınca seçilecek birer kişi tarafından temsil edilirler.
Bilim Meclisi Üyelikten Çıkma
Her üye önceden Bilim Meclisi Başkanlığı’na yazılı olarak bildirmek koşuluyla üyelikten istifa ederek ayrılabilir.
Bilim Meclisi Üyelikten Çıkarılma
Bilim Meclisi amaçlarına ve Bilim Meclisinin Akademik Liyakat, Özgürlük ve Dürüstlük Bildirgesine aykırı tavrı saptanan üye, Onur Kurulu’na sevk edilir. Bir üyenin Onur Kuruluna sevki
için Yönetim ve Denetim Kurulunun ayrı ayrı veya en az beş üyenin birlikte başvurması gerekir. Onur Kurulu, usulü Yönerge ile belirlenen sürecin sonunda Yönetim Kuruluna üyelikten çıkarma önerisinde bulunacak olursa, Yönetim Kurulu konuyu gerçekleşecek ilk Genel Kurulun gündemine alır. Genel Kurul’a katılan üyelerin salt çoğunluğu Onur Kurulunun önerisini desteklerse ilgili üye Yönetim Kurulu kararıyla üyelikten çıkarılır.
Yönetim Kurulu kararının kaldırılması için üye, Genel Kurul’a Yönetim Kurulu aracılığıyla başvurabilir. Üyelikten çıkarma kararının kalkması için Genel Kurul’a katılan üyelerin salt çoğunluğu sağlanmalıdır.